TIADA BIMBINGAN KELAS AL-QURAN UNTUK ANAK-ANAK ORANG ASLI

JOM LAHIRKAN GENERASI ORANG ASLI YANG CELIK AL-QURAN

TIADA KELAS PENGAJIAN DI POS KUALA MU, PERAK

POS Kuala Mu, Perak adalah sebuah perkampungan orang asli suku Temiar yang terletak di Banjaran Titiwangsa, 65 km dari pekan Sungai Siput Utara.

Perkampungan ini terkenal dengan pusat pelancongan yang dibangunkan sendiri oleh masyarakat orang Asli di sini kerana keindahan perkampungan ini yang dikelilingan Hutan Hujan Tropikan dan kedingingan Sungai Mu yang merentasi sepanjang POS Kuala Mu ini.

Namun begitu, masyarakat orang Asli di Kuala Mu sangat jauh dengan pengajian agama Islam kerana tiada kelas pengajian Islam secara formal yang di jalankan di sini selain yang di ajar di sekolah. Malah, mereka perlu melalui perjalanan yang berliku dan bukit yang curam untuk ke pusat pengajian Islam yang terdekat untuk belajar agama.

PUSAT PENGAJIAN IQRA AL-HUSNA

Pusat Pengajian Iqra al-Husna merupakan sebuah inisiatif yang telah ditubuhkan oleh Yayasan Ikhlas dengan kerjasama Pejabat Agama Islam Daerah Sungai Siput dalam membantu lebih ramai anak-anak orang Asli mendapat pendidikan asas agama Islam.

Projek ini adalah untuk mengisi kelompongan ruang pendidikan agama yang perlu diterapkan kepada anak-anak orang Asli di Kuala Mu yang sukar mendapat akses kepada pendidikan agama yang formal di samping membantu mereka yang memerlukan.

Alhamdulillah, sepanjang setahun kelas ini berjalan, majoriti anak-anak orang Asli ini telah menguasai huruf hijaiyah dan 60% daripadanya dapat membaca Iqra dengan sangat baik.

Selain itu, mereka turut diajar ilmu fardhu ain, ilmu akidah dan fekah bagi menambahkan ilmu asas fardhu ain dalam ibadah harian. 

Kelas Pengajian Iqra al-Husna telah dirasmikan pada 23 April 2022 bersamaan 21 Ramadan 1443H oleh Dato Haji Zamri Bin Hashim, Timbalan Mufti Negeri Perak di Madrasah Darul Salam, Kuala Mu

PAUTAN BERITA AKTIVITI YAYASAN IKHLAS BERSAMA MASYARAKAT ORANG ASLI KUALA MU

Dengan dana ini kami akan digunakan untuk menggajikan guru-guru kelas pengajian dari kalangan orang Asli Kuala Mu dan alat bantu mengajar serta menyediakan makan dan minum kepada mereka setiap kali kelas pengajian berjalan.

SIAPA YAYASAN IKHLAS?

Yayasan Ikhlas ditubuhkan pada 5 Mac 2009 dan merupakan sebuah badan tidak berasaskan keuntungan (non-profit) yang berdaftar di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Kami telah menjalankan projek-projek kebajikan di peringkat setempat dan antarabangsa serta mobilisasi sukarelawan.

Yayasan Ikhlas juga mempunyai kelulusan Pengecualian Cukai dari LHDN. Sebarang sumbangan yang dibuat layak untuk menerima resit pengecualian cukai.

Antara program-program lain yang telah dijalankan dibawah pendanaan Yayasan Ikhlas adalah seperti :

Bantu Pesakit Sihat

Bantuan dari segi alatan perubatan bagi kelangsungan kehidupan pesakit selepas menjalani pembedahan dan pertemuan atas nasihat doktor di hospital.

Kasih Ramadan

Program kebajikan tahunan bagi meringankan bebanan serta menyuntik keceriaan buat golongan yang kurang bernasib baik bersempena bulan Ramadan dan Syawal.

Sek. Agama Rakyat

Pembinaan Sekolah Agama Kg Sangkabok di Kuala Penyu, Sabah yang memberi manfaat kepada 7 buah kampung pedalaman yang berdekatan.

Demi Surauku

Membaikpulih masjid, surau dan pusat komuniti anak-anak asnaf, fakir miskin dan golongan kurang berkemampuan yang terletak di Borneo.

BESAR PAHALANYA MEMBANTU ANAK-ANAK BELAJAR DI JALAN ALLAH

"Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji.”

BANTUAN ANDA HARI INI IBARAT WAKAF UNTUK AKHIRAT KELAK.

Hanya 3 Langkah Mudah 

Untuk Menyumbang Kepada Pusat Pengajian Iqra al-Husna, POS Kuala Mu, Perak

Pilih Kuantiti Sumbangan Di Bawah

Isikan Maklumat Anda

Pilih Cara Pembayaran

Yayasan Ikhlas
5628 3463 6235
Rujukan: KELAS IQRA AL-HUSNA

©Sekolah Agama Rakyat | oleh Yayasan Ikhlas (PPAB-09/2009)